top of page

Mötet med Emerich

Uppdaterat: 15 jan. 2020Den 6 juni 2015 träffade jag Emerich Roth första gången. Vi skulle ses i Varberg på ett hotell och jag väntade på honom i receptionen. Han kom gåendes ner för trapporna och jag mötte upp honom med en kram. Vi skulle ses för jag hade en önskan att få göra en intervju med honom. Anledningen till att Emerich var i Varberg var för att han skulle högtidstala för ”Varberg calling for peace”.


Jag lyssnade på Emerich tal, det var gripande att höra det han berättade. Där var så mycket folk och det var helt tyst. När Emerich hade talat klart kändes det som om applåderna aldrig ville ta slut.


Andra gången vi sågs var på Försvarshögskolan i Stockholm. Emerich skulle tala för de officerare som ligger i utbildningen. Det var lika gripande att höra hans berättelse igen. Dagen efter skulle alla officerare åka till Auschwitz. Jag följde med Emerich och hans fru Kerstin hem.


Emerich har så många visdomsord. Ett av de viktigaste är ”Ingen kan hjälpa alla men alla kan hjälpa någon i sin närmaste omgivning” samt ”Det är passiviteten och likgiltigheten som är mänsklighetens största fiende”


Jag gjorde en intervju med Emerich – jag åkte hem och insåg att detta räcker inte. Jag skall göra en film om Emerich, jag skall bidra till att hans historia lever vidare, jag skall bidra till att vi lär oss AV historien.


Jag har gjort en film om Emerich där jag berättar hans historia som också är miljontals människors historia. Jag visar gärna filmen; Emerich – Vägen, Valet & Kärleken.


Läs mer på min hemsida här.

bottom of page