top of page

Tack Emerich Roth - nu är det upp till oss alla att fortsätta ditt livsviktiga arbete!


Jag är så otroligt tacksam för alla mina möten med Emerich Roth. Han har lärt mig så mycket om livet och om de fasansfulla dyrköpta upplevelserna han fick med sig från 2:a världskriget. Ingen kan förstå som inte var där, men det är vår skyldighet att aldrig glömma och att lära oss AV vår historia inte bara OM.


Alla vi som har träffat Emerich under de åren som han har föreläst om förintelsen runt om i Sverige har nu ett eget ansvar att fortsätta Emerich kamp för att aldrig glömma. Vi skall förmedla Emerich "klokord" till kommande generationer det vill säga: vår framtid. Eller som Emerich brukade säga; "skolan är den viktigaste platsen i vårt samhälle, för där sitter vår framtid i skolbänken 5 dagar i veckan".


Jag träffade Emerich första gången den 6 juni 2015 då han föreläste för "Varberg calling for peace", till minnet av 1:a världskrigets slut. Jag kommer alltid att bära med mig vårt första möte för jag kände en sådan tacksamhet att just jag fick denna möjligheten och att jag på något sätt skulle försöka förvalta Emerich livsberättelse.


Den 16 november 2021 besökte jag Emerich och Kerstin. Denna kväll tackade jag Emerich för allt han lärt mig, om förtroendet han gav mig att säga ok att göra filmen "Emerich - vägen, valet och kärleken". Jag berättade för honom om mottagande jag får när jag berättar och visar filmen ute i skolorna, biografer och olika föreläsningsplatser runt om i Sverige. Emerich svarade mig då;

- Nu kan jag inte höra mer för då börjar jag gråta.


Emerich visste och jag visste att nu närmar sig slutet av hans livsresa. Emerich arbete kommer vi alltid att bära med oss, det är vår skyldighet att aldrig glömma.


Tack Emerich för allt!

Mina varmaste kramar till dig, din fina hustru Kerstin och din syster Elisabeth.Comments


bottom of page