top of page

Tillsammans - Förintelsens minnesdag i Helsingborg år 2024

Uppdaterat: 6 mars

Vi fick en fin minnesdag i Helsingborg, när vi alla är tillsammans och förstår vårt personliga ansvar att berätta vår historia vidare. Så enkelt och ibland så svårt. Vi fick lyssna på Ruth´s berättelse som började med hennes föräldrars flykt undan 2:a Världskriget, till Ruth´s egna berättelse följt av dottern Susans berättelse.

Och det är så en berättelse färdas genom generationer - oavsett vem du är här på vår jord så har du en berättelse att förmedla vidare och en dag kanske vi lär oss AV vår historia och inte bara OM.

Vi delade även ut vår skrift "Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon" till minnet av 80 år sedan de danska judarnas flykt över Sundet (Oktober 1943). Denna skrift tillägnar vi i första hand ögonvittnena Tove Udsholt och Ruth (på bild här ovan).

I samband med HamletScenens uppsättning av "Eko från Venedig", en modern återberättelse av "Köpmannen från Venedig" skriven av dramatikern Joan Rang Christensen följdes varje föreställning av ett samtal med en dansk och en svensk person där jag fick den stora förmånen att vara samtalsledare.

Publiken som såg föreställningen bjöds in att lyssna och deltaga i samtalet där vi lyfte viktiga frågor, tankar och lärdom om föreställningens innehåll, flykten över Öresund, Förintelsen i skolan, Helsingborgs museum, Judiska museumet i Köpenhamn, Polisen Nordsjälland och Helsingborg, Marinen, Vikens sjöfartsmuseum, Helsingörs syklubb, Judisk ungdom, Cphg Business School, Judiska församlingen i Nordvästra Skåne, Svenska kyrkan, Helsingör domkyrka, Helsingborgsliberalerna, Skolan i Helsingör, Dramatiker och författaren Joan Rang Christensen och teaterdirektör Lars Romann Engel.

Ett ovärderligt dokument där alla har bidragit med lärdom utifrån sina respektive viktiga roller i vårt samhälle. Ett dokument som ger läsaren en inblick i viktig kunskap och förstå sitt personliga ansvar i det samhälle vi alla vill bo och verka i.

Helt enkelt vad vi kan skapa "tillsammans"!

Varma hälsningar från Ingrid1 Comment


christinamh.lundberg
Feb 25

❤️❤️❤️

Like
bottom of page