top of page

Filmen om Emerich

  • Facebook

78 år sedan andra världskrigets slut  - 55 miljoner anledningar att minnas. Filmen "Emerich – vägen, valet och kärleken" är mitt bidrag till en bättre värld. Emerichs kloka ord har förmedlats i 25 år till drygt 250 000 skolungdomar i Sverige och borde ingå i skolornas historieundervisning. Emerich överlevde fem koncentrationsläger och fyllde 97 år den 28e augusti 2021. Jag träffade Emerich första gången den 6 juni 2015 och för sista gången den 16 november 2021. Det är med sorg i hjärtat jag skriver att Emerich somnade in i sitt hem den 22 januari 2022. 

Se introduktionsfilmen om Emerich här > 

Intresserad? Få en offert här >

AdobeStock_291405835.jpeg

Med förfäran i rösten kom min yngsta dotter hem från skolan en dag år 2009 och frågade mig om jag visste vem Hitler var och vad han hade gjort. När jag lyssnat en stund tänkte jag: - tänk om jag en dag kan bidra till en bättre värld - hur vi alla ska komma ihåg att vi har ett ansvar att berätta för kommande generationer vad de som överlevde förintelsen har upplevt.

 

När jag var yngre var jag med i URK (Ungdomens Röda Kors) och fick ett diplom där det stod; ”Ingen kan hjälpa alla – men alla kan hjälpa någon”. År 1863 grundade schweizaren Henri Dunant Röda Korset för att hjälpa krigsoffer. Han upplevde hur svårt sårade soldater hade det efter slaget vid Solferino i Italien 1859.

 

År 1776 föddes Nils Månsson i Skumparp, även kallad ljusets bonde eller mer folkligt Skumpen. Han var en framstående riksdagsman i bondeståndet. Under 1834–1835 gjorde Nils sina sista politiska engagemang. Här talade han mycket om förbättring av skolundervisningen i landet. När Nils återvände till Frenninge hade han med sig en stor summa pengar. För dessa samt pengar som Nils personligen hade skänkt, uppfördes ett skolhus i Frenninge. Skolan blev en centralskola för hela området. Jag gick i skolan där i årkurs 1–3 och tillika är jag släkt med Nils i 6:e nedstigande ledet.

 

Jag är tacksam att jag är och har varit lyhörd för saker som händer runt omkring mig, att jag fick kontakt med Emerich – tack vare min Rotary-kollega Stig. Jag är tacksam att jag redan som ung blev en del av Ungdomens Röda Kors där vi fick lära oss att stå upp för varandra, hjälpa varandra och framför allt förstå varför Henri Dunant grundade Röda Korset.

 

För mig handlar filmen om Emerich om alla människors lika värde. Som mamma till tre fantastiska döttrar vet, tror och hoppas jag att ingen mamma föder sitt barn och önskar dom något ont. Denna kunskap kan vi behöva påminnas om genom livets utmaningar: - att vi alla har samma värde. 

 

Allting börjar hos dig själv. När du bestämmer dig för att välja den goda vägen och vara en kärleksfull person - när du är mot din omgivning som du vill att dom ska vara mot dig.

 

Så till dig som ska se filmen: - vilken väg och vilka val ska du göra i ditt liv? Låt kärleken till dig själv och dina medmänniskor vara en av dina starkaste drivkrafter. Precis som för Emerich att berätta sin historia, för Henri att starta Röda Korset, för Nils att driva på skolfrågan i Sverige och för mig att bidra till en bättre värld genom att sprida Emerichs kloka ord. Det är dags att lära oss av vår historia!

 

Med kärleksfulla hälsningar

Ingrid Ohlsson

Producent, Emerich – vägen, valet och kärleken

IMG_0816.jpg

Boka mig!

Varmt välkommen att skicka en kostnadsfri offertförfrågan av Ingrid – personligt hela vägen.

Vår ambition är att göra det enkelt för dig som kund, oavsett vad klockan är eller var i världen du befinner dig, att kunna skicka en förfrågan till oss. Tryck på knappen nedan för att fylla i formuläret:

bottom of page