top of page

Grattis Emerich Roth 97 år


Kära Emerich

Varmt grattis på din 97 års dag. Tänk att jag har fått förmånen att lära känna dig, att få ta del av din klokskap från din dyrköpta livshistoria. Jag kommer för alltid att bära med mig den dagen vi träffades första gången, på Sveriges National dag 6 juni 2015. Tack vare vår president Stig Rydell i min Rotary grupp fick du och jag kontakt med varandra. Stig arbetade då på Försvarshögskolan i Stockholm och anlitade dig som föredragshållare för officerarna inom vårt försvar.


Den 6 juni 2015 var du inbjuden till "Varberg calling for peace" som föredragshållare och hedersgäst. Det var första gången jag lyssnade på dig. Där stod jag och lyssnade på dig samtidigt som jag hade min dotters ord klingande i öronen:


- Mamma, vet du vem Hitler var och vet du vad han gjorde?


7 år har gått sedan vårt första möte, samtidigt känns det som jag har känt dig i hela mitt liv. Vi pratades vid per telefon för ett par dagar sedan och du undrade när jag kommer och hälsar på igen. Vet du när jag kommer till dig och din hustru Kerstin så känner jag mig alltid så välkommen, jag känner mig som en del av Er familj och Ni tar alltid så väl hand om mig.


Emerich - tack för allt du har gjort för att sprida kunskapen om Förintelsen och 2:a världskriget vidare till nästkommande generationer. Tack för dina klok ord, tankar och insikter vad som gör just han till en "hatare" som du brukar kalla dom. Tack för att du och Anders Carlberg (Fryshusets grundare) startade Exit, tack för att du rest runt i Sverige sedan 1992 och föreläst och träffat en kvarts miljon ungdomar som fått förmånen att lyssna på dig.


TACK för att just jag fått göra min film om dig; Emerich - Vägen, Valet & Kärleken samt skolfilmen (tillsammans med Hamark produktion) Emerich Roth - Överlevaren - och kampen mot väldet, där vi även har handledare material för lärare som visar filmen på våra skolor runt om i Sverige.


För mig har du Emerich blivit den goda, fina förebild som jag önskar att vi alla hade i vår omgivning. Min film om dig handlar om att våga tro på sig själv och finna sin väg i livet. Du brukar säga "Genom att hjälpa andra hjälper vi också oss själva"


Nu är det 2021 och jag tar med mig följande ord från dig; "Ingen kan göra allt, men alla kan göra något". Jag kan och jag gör något! Mina film om dig (som nu även är översatt till engelska) kommer jag att visa för våra ungdomar, jag kommer att berätta din livshistoria och jag kommer att lära alla som lyssnar följande;


Det handlar om dig och ditt val att lära Av eller Om vår historia!


Ännu en gång grattis på din dag min fina Emerich vän och stor kram från IngridComentarios


bottom of page