top of page

Inspelningsdag i Gilleleje đŸ‡©đŸ‡° och Helsingborg 🇾đŸ‡Ș


Nu fyller vi pÄ vÄrt filmmaterial till vÄr film som skall fÄ sin premiÀr den 28 augusti 2024 - pÄ Emerich Roths 100 Ärsdag.

Det blev en kÀnslosam dag med Tove Udsholt i Gilleleje - att fÄ lyssna pÄ hennes livsberÀttelse - ja hon Àr ett ögonvittne som fortfarande kan berÀtta det som hÀnde under de danska judarnas flykt i oktober 1943.

Fast jag har bÄde trÀffat Tove ett par gÄnger, lyssnat pÄ hennes berÀttelse och lÀst mÀngder av intervjuer med henne sÄ Àr det helt obegripligt allt det som hÀnde i Danmark under 2:a vÀrlds kriget.

Och dÄ kÀnns det extra viktigt att vi bidrar till att Toves (och mÄnga andras historia) lever vidare genom oss alla som var pÄ plats, vi som har lyssnat har en skyldighet att berÀtta vidare.

VÄra 8 nyblivna konfirmanderna frÄn Klippans pastorat kommer för alltid att minnas denna resa, bÄde mötet med Tove, kyrktornet i Gillelje och Toves berÀttelse om sin mamma och pappa.

PÄ hemvÀgen besökte vi Raoul Wallenbergs minnesplats i Helsingborg - dÀr vi fick fin guidning av initiativtagaren till denna platsen, Gideon Beil.


TÀnk att det 15 Är sedan jag första gÄngen tÀnkte;

" tÀnk om jag kan bidra till denna del i vÄr historia aldrig glöms bort" - nu Àr jag en bit pÄ vÀgen till min 2:a film och kÀnner mig sÄ glad och tacksam för allas stötta och hjÀlp och för "de tre musketörerna" pÄ Pellevision - vilket team vi Àr!


FortsÀttning följer,

varma hÀlsningar frÄn Ingrid

Comments


bottom of page