top of page

Mina sista ord till Emerich Roth

Uppdaterat: 31 aug. 2022
Kära Emerich - idag den 28 augusti 2022 skulle du fyllt 98 år. Du lämnad oss i januari i år och jag träffade dig sista gången i november 2021. Det var ett känslosamt möte och jag är så tacksam att vi sågs denna kväll som kom till att bli vår sista kväll tillsammans.


Som alltid när vi sågs sa alltid din underbara fru Kerstin; sätt ni Er och prata så fixar jag middagen. Så blev det även denna kvällen. Vi pratade om allt som vi alltid har gjort sen vi träffade varandra första gången 2015 under "Varberg calling for peace".


Denna kväll tackade jag dig för allt du har gjort för att låta minnet av förintelsen leva vidare. Du har föreläst runt om i hela Sverige för våra ungdomar och deras lärare under 27 år. Du sa alltid; Vi måste lära oss AV vår historia och inte bara OM.


Emerich - ett par veckor efter du lämnat oss bröt kriget ut i Europa. Det gör så ont i mig att det du föreläst och kämpat för under alla dina år nu är ett faktum. Vi har krig i Europa!


Du sa också: "Det är passiviteten och likgiltigheten som är mänsklighetens största fiende". Så därför min vän, precis som jag lovade dig kommer jag för alltid att hålla ditt minne vid liv genom min film: Emerich - vägen, valet och kärleken.


Tack Emerich för allt du har delat med dig till mig och tack för att du var min vän.


Kram IngridComments


bottom of page